• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 06 September 2011 00:00

Energiamegtakarítás egyetlen kézmozdulattal

Mint ahogy minden szolgáltatott energia, úgy az elektromos áram díja is folyamatosan emelkedik, ezért elengedhetetlenül szükséges a háztartásokban a kellő odafigyelés és takarékosság. Néhány könnyen betartható, látszólag apró dologgal ezer forintokat lehet havonta spórolni.

Sokan talán nem tudják, de a háztatásainkban üzemelő elektronikai eszközeink java része akkor is fogyaszt villamos áramot, amikor készenléti vagy úgynevezett „stand-by„ üzemmódba kapcsoljuk. Jellemzően minden távirányítóval üzemeltethető készülék "kikapcsolt" állapotban stand-by működésű, de nyugodtan ilyen fogyasztóknak tekinthetők a konnektorban felejtett telefon és egyéb töltők is. Ezek az eszközök a következő használatig folyamatosan fogyasztanak - valljuk be, teljesen értelmetlenül.

Az emberek többsége azonban nem foglalkozik a stand-by üzemmóddal, mert úgy gondolja, hogy az eszköz, amúgy is keveset fogyaszt. Természetesen ilyenkor a berendezés valóban sokkal kevesebb villamos áramot vesz fel a hálózatból, azonban jóval tovább vannak készenléti állapotban, mint aktív üzemmódban.



★ Follow Us! ★

  •  

Szélsőséges felmérések szerint egy átlagos családi ház villanyszámlájának körülbelül 20%-át teszi ki a stand-by üzemmód, míg a kevésbé szélsőséges kutatások szerint 12-13%-a az összfogyasztásnak.

Ha a fent leírt számokba kicsit jobban elmélyedünk, akkor látható igazán, hogy mekkora mértékű energiapazarlást végzünk. Egy átlagos háztartás éves energiafogyasztása kb. 2300 kWh, stand-by fogyasztása pedig legyen csak 13 %. Elvégezve a szorzást látjuk, hogy ez 2010-es áron számolva 14300 Ft-ot megtakarítást jelent évente (2300 (kWh/év) * 0.13 = 299 kWh ). A teljes magyar lakosságra számítva (3.8 millió háztartás) pedig 3.8 * 106 * 2300 (kWh/év) * 0.13 = 1136 GWh/év, ez 2010-es áron 54.3 Mrd Ft évente.

Ehhez az adatsorhoz ha hozzárendelünk még egy számítást, könnyedén beláthatjuk, hogy mekkora ez az elpazarolt energia. Egy hőerőmű hatásfoka kb. 35 %, vagyis 1000 GWh villamos energia előállításához (1000 GWh/ 0.35 =) 2857 GWh primer energiát kell felhasználni. A lignit égéshője 8000 kJ/kg = 2.22 kWh/kg, akkor a fenti primer energiatartalommal 2857 * 106 (kWh) / 2.22 kWh/kg = 1 286 937 tonna lignit rendelkezik. Összességében ennyit kell elégetni az erőművekben pusztán azért, mert a lakosság (lustaságból, közönyből, vagy hozzá nem értéséből fakadóan) nem kapcsolja le otthon a feleslegesen fogyasztó stand-by eszközeit.

Mint látható, jelentős megtakarítást lehet elérni némi odafigyeléssel akár már háztartási viszonylatban is. És ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy egyszerűen kihúzzuk az épp nem használt fogyasztókat a konnektorból.

Additional Info

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott