• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 13 September 2011 14:21

Taxizzunk?!


Pictures1

Napjainkban a nagyvárosok egyik legfőbb jellemzője a Taxi. Felmerül a kérdés: mióta, mikor és hogyan?

A latin taxa (=adó, díj) és a görög metron (=mérés) szavakból álló taxaméter szóból jött a taxi. Honnan is ered a "Lecsapta, mint a taxiórát"  elterjedt kifejezés?!Az egykori taxiórának bizony le kellett csapni "szabad" feliratú zászlócskáját, ha az utas beszállt.Magyarországon először 1983-ban alakult az ország első magán szövetkezeti taxitársasága, a City Taxi. 

A kezdet

A népesség folyamatos növekedésével arányban egyre nőtt a települések száma is. Az idő rohamos haladtával gyorsult az életritmus és idővel felmerült az igény a gyors célbaérésre. A régi időkben ha valaki utazni akart, sajátja még nem volt, hát felkéretszkedett ismerősei - akkor még – szekerére, vagy pedig lovat bérelt. A postai szolgáltatások kialakulása lehetővé tette a nagyobb távolságba való személyszállítást, természetesen pénzért. Az urbanizáció terjedése egyre nagyobb igényt mutatott a helyi közlekedésre. Így hát elindult a kényelmes megoldás keresése, a taxizás kialakulása, fejlődése.

Az első hivatalos szállítási engedélyt Bécsben adták ki 1693-ban. Akkoriban autó még nem volt, lovaskocsikkal végezték a munkát.

yuppihír

1897-ben aztán jött az első elektromos taxi, a Bersey. Villanymotor hajtotta, akkumulátorok segítségével.

Ugyanebben az évben bemutatták az első motoros taxit is. Innen már csak tudomány és technológia kérdése volt az egész...

yuppihír

Személyes kedvencem az összes változat közül a bizonyos „sárga taxi”.

yuppihírAlbert Rockwellt ihlette meg a sárga szín bizonyos okokból. Megkülönböztető jelzésként is szimbolizál, a hatalmas forgalomban azonnal kiszúrja és leintheti az ember, ha éppen szabad. Nem kell perceket tölteni azzal hogy keresi a taxiállomások számát, és a ház előtt várakozva sasolja a picike sárga táblát, mert nálunk még csak itt tart a taxizás. Bárki lehet taxis, a lényeg, hogy legyen autója. Legyen az merci, Škoda, opel vagy bármi ami gurul, na meg persze a jogsi is elengedhetetlen kellék. :)

Érdekesség

Némely országokban a taxizás már annyira fejlett, hogy például Bangkokban (Thaiföld) kifejezetten népszerűek a motoros taxisok. Nem sok európai országban használhatjuk ezt a szolgáltatást, Ázsiában azonban több helyen is létezik. Nagyon hasznos közlekedési eszköz, hiszen a dugókban míg a buszok, autók ácsorognak, egy motor mindig talál magának utat. Nem használnak taxiórát, mindig előtte kell velük megegyezni, ennek azonban hamarosan vége, mert kifejlesztették a világ első motoros taxióráját. GPS alapon működik, így számolja a megtett távolságot...

yuppihír

Mik vannak??!!

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott