• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Thursday, 29 December 2011 10:33

A túlélő! 80 évet élt Csita #tarzan #cheeta

csita









Szenteste meghalt Csita, a Tarzan-filmek Magyarországon is nagyon kedvelt Csimpánza. Hihetetlen, de 80 éves volt! A Tarzan filmek a 30-as években készültek, és Csita akkor a világ legnépszerűbb állatsztárjának számított.










cheeta

1932. április 9-én látta meg a napvilágot Csita.  A filmekben és a való életben ugyanazt a nevet viseli, bár nem ő az eredeti filmbeli Csita: Johnny Weissmüller első Tarzan-filmjében (Tarzan a majomember, 1932) egy másik csimpánz alakította Csitát, a második Csita csak a következő filmben (Tarzan és társa, 1934) jelent meg, ekkor még mint kölyök, aki az eredeti Csita vállán lovagolt. A következő filmekben azonban átvette Csita szerepét.Jóval később, 1967-ben Csita megjelent a Doctor Dolittle című filmben is. Csita szerepel a Guiness Könyvben, mint a legidősebb emberszabású majom a világon (természetesen azok közt, amelyeknek ismert a kora).

Csita halálhírét az őt gondozó Palm Harbor-i állatmenhely tette közzé Facebook-oldalán. Azt írják, a Tarzan filmek sztárja veseelégtelenségben pusztult el, ami a december 19-én kezdődő héten jelentkezett.Csita nyolcvan éves volt, ami a csimpánzoknál is nagy kor, ugyanis ezek az állatok a természetben általában 25-35 évig, fogságban pedig 35-45 évig élnek. A majom a sorozat főszereplőjét is túlélte, a Temesvár közeli Szabadfaluban született Johnny Weissmüller 1984-ben halt meg, 79 évesen.

 

A központ vezetője, Debbie Cobb szerint Csita problémamentes, barátságos állat volt, aki imádott az ujjaival festeni, tévézni, focizni és zongorázni, de cukorbetegsége miatt csak diétás kólát ihatott.Csita 1934-ben tűnt fel először a filmvásznon, miután egy állatidomár Afrikában, a libériai dzsungelben magához vette az újszülött állatot. Első filmje a Tarzan és társa volt, amelyben Johnny Weismüller és Maureen O’Sullivan mellett játszott.

csita
Csita soha nem kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán, bár mint a Daily Mail írja, az ötletet olyan nagy nevek támogatták, mint Hillary Clinton jelenlegi amerikai külügyminiszter.

 

forrás: yuppi.hu








Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott