• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Thursday, 26 January 2017 09:26

Ezt teszi a hideg telefonoddal! #telefon #hideg #okostelefon #elektronika

Extrém hideg esetén jó ha tudod, hogy ilyenkor pillanatok alatt tönkre teheted elektromos berendezéseidet, ha nem vigyázol eléggé.

Vegyél erőt magadon, változtass szokásaidon

A mobil eszközök körül veszik életünket, mindennapjaink részesei lettek. De ami normál időjárási körülmények között elfogadható használatnak minősül, a reggeli, az akár -14 fokos hidegben az eszközeink végét is jelenthetik.

A pára és a hőingadozás

Nem akarunk, és nem is fogunk visszaültetni az iskolapadba, de arra talán emlékszel, hogy a hőingadozás a tárgyak méretváltozásait eredményezik. Fizika órán példaként a hidakat és a vasúti síneket szokták felhozni. Mindkettőnél alkalmaznak egy tágulási, összehúzódási rést, hogy nyáron, amikor a melegtől a tárgyak mérete megnövekszik, legyen hová tágulniuk, ne nyomják szét a hídon a szerkezetet, vagy a vasúti pályákon a síneket. Ugyan ezek a tárgyak a nagy hidegben pedig összehúzódnak. Eddig tartott a fizika óra, most már emlékszel?



★ Follow Us! ★

  •  

A mobil eszközök problémája

Ugyan ez a hőingadozás éri mobil eszközeinket is. Amikor reggel beülsz a hideg autóba, vagy elindulsz tömegközlekedni, a nálad lévő mobil telefon, notebook a 22-24 fokos szobahőmérsékletről kikerül a -12 fokba. Ekkor a mobileszközödben lévő, a hajszálnál is vékonyabb áramkörök összehúzódnak, és a felületükön repedések jelenhetnek meg.
Amikor a hidegből beérsz az iskolába, munkahelyedre, a -12 fokról újra a barátságos 22-24 fokba, az összehúzódott alkatrészek ismét kitágulnak. Minél kisebb ez a hőingadozás, annál kisebb kár éri mobil eszközödet.
Ezért nem érdemes percenként előkapni telefonodat a buszmegállóban, hogy válaszolj egy chat üzenetre, amíg nem jön a busz, hiszen akkor hamarabb és jobban lehűl a telefonod, és ezért érdemes a notebookodat megfelelő táskában tartva szállítanod, hogy védve legyen a hidegtől.
Arról nem is beszélve, hogy ilyen hidegben a mobil telefonok akkumulátora sem úgy működik, mint normál esetben, sokkal hamarabb lemerül.

 

A másik fizikai jelenség a páralecsapódás. Ennek megértéséhez nem kell még képzeletben sem visszaülni az iskolapadba, elég, ha eszedbe jut, mi történik akkor, ha egy szemüveges ember a hidegből bemegy a meleg, fűtött szobába. Megvan? Ahogy belép, leveszi a szemüvegét és elkezdi törölgetni az üveget, mert a szobában lévő pára, azonnal lecsapódik a szemüveg hideg lencséjén. Na, ugyan ez történik a telefonoddal és notebookoddal, csak nem látod. Ahogy belépsz a fűtött szobába, az eszközeiden lévő réseken keresztül a párás levegő bejut a készülékek belsejébe, és ott lecsapódik a hideg áramkörökön. A pára pedig vízzé alakul át. És azt még a fizikából kegyelem kettessel rendelkezők is tudják, hogy a víz nem tesz jót sem a mobilnak, sem a notebooknak, mert zárlatos lesz tőle.

 

Mi a megoldás?

Ha lehetséges, ne cipeld magaddal ilyen hidegben eszközeidet. Ez elsősorban a notebookoknál opció, hagyd bent az irodában, ha lehet, ne kockáztass.
Csomagold be, tartsd melegen. Ne kapkod elő a hidegben a mobilodat, hanem rejtsd el a ruházatod mélyén, a notebookot pedig vastag táskában szállítsd.
Miután beértél a meleg helységbe, várd meg, míg eszközeid felmelegszenek maguktól szobahőmérsékletre. Ne tedd radiátorra, vagy annak közelébe, mert akkor túl nagy lesz a hőingadozás, ami, ahogy fentebb írtuk, szintén könnyen hazavághatja eszközeidet. Amíg maguktól felmelegednek, a lecsapódó párának is lesz ideje felszáradni, így a nedvesség sem fog zárlatot, problémát okozni.
Csak ezt követően kapcsold be, így csökkented a meghibásodás esélyét. Remélem sikerült hasznos tanáccsal szolgálni, és kitartás, előbb-utóbb itt a tavasz, a télnek tavaly is vége lett, idén is így lesz.

Additional Info

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott