A húsvét a 40 napos böjt után a bőség ünnepe. Bár a böjti szokások megkoptak, az ünnepi terülj-terülj asztalkám töretlenül népszerű.
A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként.
A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában.
Ha húsvét előtt elmegyünk a henteshez megvenni a bárányhúst, érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek íze finomabb. Természetesen nem számít szentségtörésnek, ha a húsvéti ünnepek alatt nemcsak bárány, hanem például szárnyas hús, vagy hal is szerepel a menüben.
Ugyanakkor elmaradhatatlan a mennyei töltött káposzta az asztalokról.
Mint minden ünnepkor, így a húsvét napján is szerepet kapnak az édességek, desszertek. Régi hagyomány a fonott kalács is. A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében. Az édesség fogyasztást érdemes az ünnepek alatt is a mértékletes határokon belül tartani.
forrás: mindmegette.hu